Vi föder upp kaniner av rasen Dvärgvädur
En väldigt social och trevlig ras som finns i många olika färger och teckningar.
Vi föder upp både godkända färger och teckningar och wienertecknade samt vitörade dvärgvädurar för kel.
Alla kaninungar säljs med härstammningsbevis och vissa kan även säljas med stamtavla.
Jag är medlem i SKAF och registrerad uppfödare. Mitt uppfödarnummer är 61B
En kaninunge från oss kostar från 700 kr och uppåt.
För kaninungar som säljs med Stamtavla tillkommer en kostnad för öronmärkning som enligt lag måste göras hos veterinär. Jag vill inte märka med benring eftersom jag anser att det finns en stor skaderisk. Kaninen kan fastna med ringen och skada sig och den kan även orsaka skav.
När dom säljs är dom minst 8 veckor, har fått klor klippta och tänder kollade. Man får även med en påse övergångsfoder och ett informationsblad om kaninskötsel.
Hö finns även att köpa på gården och kostar 50 kr för en säck på 125 liter.
Just nu har vi kaninungar till salu från flera olika kullar. Kika gärna under länkarna väntade/födda kullar och kaninungar till salu. Fler foton och mer info kommer att uppdateras inom kort!
Fakta om Dvärgväduren
Dvärgväduren är framavlad i Nederländerna av Adrian de Cock, genom korsning mellan hermelinkanin och fransk vädur. Först testades en korsning mellan en hermelinhona med fransk vädurs-hane, vilket misslyckades, men blev lyckat med tvärt om och den första kullen föddes 1964. De första dvärgvädurskaninerna kom till Sverige 1972.
Dvärgvädurar är ofta lugna och tillgivna, därmed lämpliga för nybörjare, förutsatt med rätt hantering. Dvärgväduren lämpar sig väl för kaninhoppning då den i allmänhet är lättlärd, främst medan den är ung. I de högre klasserna kan den dock vara lite klumpig, men annars ger fri skuttning eller i koppel god motion.
Dvärgväduren trivs, liksom andra kaniner, utmärkt utomhus året om i en lämplig bur med god hygien. Det är viktigt att kaninen får tempererat vatten minst två gånger per dygn vid minusgrader. Med tanke på rasens aptit är det viktigt att begränsa kaninens ranson av kraftfoder (pellets), eftersom övervikt annars har lätt att uppstå. Kaninens huvudföda ska vara ett väldoftande hö. Annan arttypisk föda är gräs och örter, på vintern torkat. De kan även få frukt och grönsaker. Allt byte av foder måste ske under en övergångsperiod då kaniner har mycket känsliga magar.
Källa: Wikipedia
Kaninskötsel
Så sköter du dina sällskapskaniner
Att skaffa kanin kan vara ett alternativt för den som gärna vill ha ett sällskapsdjur men tycker att hund och katt tar för mycket tid. Men tänk på att även kaniner är sociala varelser som kräver uppmärksamhet och att den ska skötas på rätt sätt för att trivas. Du måste som ägare känna till och följa de djurskyddsregler som finns för kaniner som hålls som sällskapsdjur.
Kaniner behöver sysselsättning och social kontakt
Kaniner är sociala djur och du bör helst hålla dem i par eller i grupp. Könsmogna hanar som inte är kastrerade bör dock inte hållas tillsammans.
En stimulerande miljö är en viktig faktor för att kaniner ska kunna bete sig naturligt. Miljön i buren ska därför ge möjlighet till sysselsättning. Eftersom kaniner har ett behov av att bygga bo ska djuren ha tillgång till material som går att fläta samman. Exempel på bra material är halm och hö eller liknande.
Skötsel av tänder och klor
Kaniners tänder växer under hela livet. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem. Detta är anledningen till att kaniner alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter. Det är också viktigt att man inspekterar och klipper kaninernas klor vid behov.
Foder och vatten
Det här måste du tänka på
- Det är viktigt att du ser till att kaninerna får vatten.
- Kaniner ska ha fri tillgång på grovfoder som till exempel hö och gräs.
- När utfodringen av kaniner förändras ska det ske successivt. Detta är speciellt viktigt när man byter foder från hö till färskt gräs.